فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 110، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی میرزایی علویجه، سید نصرالله حسینی، مرضیه نیک سیرت، امیرحسین هاشمیان، فرزاد جلیلیان* صفحات 1-12
    مقدمه

    کنترل دیابت نوع دو تحت تاثیر سبک زندگی است. هدف این پژوهش تعیین پیش بینی کننده های پایبندی به درمان در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با بهره گیری از ساختارهای نظریه ی شناختی جامعه ای بود.

    روش ها

    این پژوهش توصیفی تحلیلی در میان 500 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شهر تهران در سال 1400 انجام شد. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده از بیماران دارای پرونده ی درمانی در درمانگاه کنترل دیابت منطقه ی پنج تهران انجام شد. ابزار سنجش، پرسشنامه ی کتبی مبتنی بر ساختارهای نظریه ی شناختی جامعه ای بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار) و آمار تحلیلی (همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی) در نرم افزار SPSS ویرایش 16 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره ی انجام رفتارهای پایبندی به درمان 41/10±34/56 در دامنه ی نمره ی 16 تا 80 بود. انتظارات پیامد، خودکارآمدی درک شده و پشتیبانی جامعه ای در مجموع 43 درصد از واریانس انجام رفتارهای پایبندی به درمان را برآورد کردند. خودکارآمدی درک شده، قوی ترین ساختار پیش بینی کننده بود (430/0=ß و 001/0 > P). افزایش سن (126/0-=ß و 004/0 = P)، درمان با انسولین (250/0-=ß و 001/0 > P) و مصرف سیگار (146/0-=ß و 001/0 = P) به طور معکوس و داشتن بیمه درمانی (181/0=ß و 001/0 > P) به طور مثبت پیش بینی کننده ی انجام رفتارهای پایبندی به درمان بودند.

    نتیجه گیری

    توسعه، پیاده سازی و ارزشیابی مداخله های آموزشی مبتنی بر نظریه ی شناختی جامعه ای با تاکید بر ارتقاء خودکارآمدی درک شده می تواند یافته های سودمندی در ارتقاء رفتارهای پایبندی به درمان در میان بیماران مبتلا به دیابت نوع دو داشته باشد.

    کلیدواژگان: پایبندی به درمان، دیابت نوع دو، خودکارآمدی درک شده، نظریه شناختی جامعه ای
  • محبوبه رنگرز طباطبایی*، مسعود نیکبخت، روح الله رنجبر، فرهاد دریانوش، محسن قنبرزاده صفحات 13-23
    مقدمه

    ترشح آدیپوکاین ها از مخازن بافت چربی نقش کلیدی در تنظیم سوخت و ساز متابولیک و چندین فرآیند فیزیولوژیکی دیگر از جمله دیابت، چاقی و بیماری های قلبی-عروقی را داراست. در این مطالعه اثر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) بر آسپروزین، پروفایل لیپیدی و مقاومت به انسولین رت های نر مدل دیابت نوع دو بررسی شد.

    روش ها

    تعداد 24 سر رت نر اسپراگ داولی به طور تصادفی به چهار گروه مساوی سالم (C)، سالم تمرین (C+T)، دیابت (D) و دیابت تمرین (D+T) تقسیم شدند. دیابت با روش ترکیبی رژیم پرچرب و تزریق استرپتوزوتوسین با دوز کم القا شد. گروه تمرین به مدت هشت هفته برنامه ی HIIT را روی تردمیل انجام دادند. داده ها با استفاده از آزمون آماری ANOVA یک طرفه و آزمون بونفرونی و در سطح معنی داری 05/0P< تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که القای دیابت باعث افزایش آسپروزین سرم  شد(0001/0=P)، آسپروزین پلاسما در گروه سالم تمرین نسبت به گروه سالم (03/0=P) و دیابت نسبت به دیابت تمرین (04/0=P) کاهش یافت. بین گروه سالم و سالم تمرین از نظر HOMA-IR تفاوت معنا دار وجود نداشت (9/0= P)، اما در گروه دیابت تمرین نسبت به دیابت کاهش یافت (0001/0=P). درگروه دیابت تمرین نسبت به گروه دیابت میانگین HDL افزایش (0001/0=p) و TG، LDL کاهش یافت (001/0=P). در گروه سالم تمرین نسبت به سالم میانگین  HDLافزایش (01/0=P) اما TG، LDL تفاوت معنادار نداشت.

    نتیجه گیری

    غلظت آسپروسین در رت های مبتلا به دیابت دو افزایش می یابد و HIIT می تواند با کاهش آسپروزین، شاخص مقاومت به انسولین و بهبود پروفایل لیپیدی عوارض ناشی از دیابت را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا، آسپروزین، مقاومت به انسولین، پروفایل لیپیدی، دیابت نوع دو
  • صدیقه بابایی، مقصود پیری*، محمدعلی آذربایجانی، مریم دلفان صفحات 24-33
    مقدمه

    نقص در عملکرد انسولین با تغییرات اگزوژنی عامل مهم ایجاد اختلال در بافت قلب است. هدف از پزوهش حاضر بررسی تاثیر 4 هفته تمرین تناوبی شدید همراه با مکمل یاری کورکومین بر ژن های IRS-I و IRE-1α در بطن چپ موش های صحرایی مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش ها

    در مطالعه ی تجربی حاضر 30 سر موش نر مبتلا شده به دیابت به پنج گروه 6 تایی تقسیم شدند؛ تمرین تناوبی شدید (HIIT)، تمرین تناوبی شدید+ کورکومین (S+HIIT)، کنترل دیابتی+ کورکومین (S+DC)، کنترل دیابتی (DC)، کنترل سالم (NC). پروتکل تمرین تناوبی شدید، پنج روز در هفته و به مدت چهار هفته اجرا شد. کورکومین با دوز100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن روزانه گاواژ شد. بیان ژن های IRS-1 و IRE-1α با روش qReal time-PCR و تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح آلفای 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    بیان ژن IRS-1 در گروه S+HIIT نسبت به گروه های DC (003/0=P) و S+DC (001/0=P) و در گروه HIIT نسبت به گروه های DC (002/0=P) و S+DC (019/0=P) کاهش معناداری داشت. ژن IRE-1α در گروه S+HIIT نسبت به گروه های DC (003/0=P)، S+DC (001/0=P) و HIIT (008/0=P) کاهش معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین تناوبی شدید همراه با مکمل یاری کورکومین با بهبود شرایط متابولیکی و عوامل ژنی می تواند روند آپوپتوز میوکارد در بیماران دیابتی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: آپوپتوز میوسیت، تمرین تناوبی شدید، کاردیومیوپاتی دیابتی، مکمل کورکومین
  • شهناز محمدی، آزاده نظری، مهناز محمدی* صفحات 34-43
    مقدمه

    دیابت نوع دو به عنوان شایع ترین بیماری متابولیکی، یک اختلال مزمن و پیش رونده است که باعث ایجاد عوارض پایدار و افزایش بیماری های قلبی عروقی، عروق مغز، عروق محیطی، نفروپاتی، رتینوپاتی، نوروپاتی، پای دیابتی، آمپوتاسیون و مرگ ومیر در افراد مبتلا می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش پیش بینی کننده ی افکار تکرارشوند ه ی منفی، راهبردهای تنظیم هیجان و خودمراقبتی در پذیرش و تبعیت درمانی مبتلایان به دیابت نوع دو بود.

    روش ها

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری شامل تمامی افراد مبتلابه دیابت نوع دو انجمن دیابت استان چهارمحال و بختیاری بود که از این میان با استفاده از نمونه گیری در دسترس و براساس جدول مورگان، تعداد 300 نفر از مبتلایان به دیابت نوع دو انتخاب شدند. آزمودنی ها به وسیله ی پرسشنامه ی افکار تکرارشونده ی منفی، پرسشنامه ی نظم جویی هیجان، پرسشنامه ی خودمراقبتی و پرسشنامه ی تبعیت از درمان، مورد ارزیابی قرار گرفتند و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که افکار تکرارشونده ی منفی، راهبردهای تنظیم هیجان و خودمراقبتی هر سه به صورت معناداری پذیرش و تبعیت از درمان را در مبتلایان به دیابت نوع دو پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مشخص شدن نقش پیش بینی کننده ی معنادار افکار تکرارشونده ی منفی، راهبردهای تنظیم هیجان و خودمراقبتی در پذیرش و تبعیت از درمان مبتلایان به دیابت نوع دو، همچنین به دلیل شیوع بالای این بیماری، به نظر می رسد مداخلات روان شناختی با در نظر داشتن نقش متغیرهای مذکور جهت کاهش مشکلات روان شناختی و افزایش پیروی از درمان این بیماران مثمر ثمر واقع شود، همچنین توجه به نقش افکار منفی تکرارشونده، راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم هیجان و پایبندی به مراقبت از خود می تواند به منزله ی پیشگیری از وخیم شدن دیابت نوع دو و کنترل بهتر آن باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، افکار تکرارشونده ی منفی، راهبردهای تنظیم هیجان، خودمراقبتی، پذیرش و تبعیت درمانی
  • سیده ندا موسوی*، سارا قراچه، میرسعید سیددراجی، الهام حسینی، فریبا کوهدانی صفحات 44-52
    مقدمه

    مطالعات حیوانی نشان داده اند که رژیم غذایی کم/پرکالری مادر در دوران بارداری می تواند با تغییر در بیان ژن سیرتویین-1، به عنوان یک سنسور متابولیک، بر متابولیسم فرزندان اثر بگذارد. اما تاکنون مطالعه ای به بررسی اثر رژیم غذایی ایزوکالریک در این زمینه نپرداخته است. در این مطالعه اثر دو نوع رژیم غذایی ایزوکالریک با مقادیر متفاوت چربی بر بیان ژن و پروتیین سیروتویین-1 در بافت کبد توله های نر و ماده بررسی شده است.

    روش ها

    گروه کنترل رژیم غذایی AIN93G دریافت نمودند. در این رژیم غذایی 16% و 64% از کل کالری به ترتیب از چربی و کربوهیدرات تامین شد. گروه مداخله رژیم غذایی پرچرب AIN93G دریافت نمودند که به ترتیب 48% و 32% از کل کالری روزانه از چربی و کربوهیدرات تامین شد. چربی رژیم غذایی از روغن سویا در هر دوگروه تامین شد. رژیم های غذایی ایزوکالریک بوده و 20% از کل کالری روزانه از پروتیین فراهم شد. مادران در کل دوران بارداری و شیردهی یکی از این دونوع رژیم غذایی را دریافت کرده و همه ی توله ها پس از دوره ی از شیرگیری (3 هفته پس از تولد)، رژیم غذایی کنترل را دریافت نمودند.

    یافته ها

    میزان بیان ژن و پروتیین سیرتویین-1 در توله های نر و ماده متولد شده از موش های مادری که رژیم غذایی پرچرب دریافت کرده بودند کمتر از توله های گروه کنترل بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    تغییر در میزان چربی دریافتی در رژیم غذایی مادر، بدون افزایش میزان انرژی دریافتی، بر بیان ژن و پروتیین سیرتویین-1در کبد نسل بعد موثر است.

    کلیدواژگان: کالری، چربی رژیم غذایی، بارداری، برنامه ریزی جنینی، سیرتوئین-1
  • نوید رفیعی* صفحات 53-67
    مقدمه

    دیابت سالانه باعث مرگ ومیر فراوانی می شود و تعداد افراد زیادی که به این بیماری مبتلا هستند به اندازه ی کافی وضعیت سلامت خود را درک نمی کنند. این مطالعه یک مدل مبتنی بر داده کاوی به منظور تشخیص و پیش بینی زودهنگام دیابت پیشنهاد می کند.

    روش ها

    با وجود اینکه تکنیک کا-میانه ساده است و می توان آن را برای طیف گسترده ای از انواع داده ها استفاده کرد، اما نسبت به موقعیت های اولیه مراکز خوشه که نتیجه ی نهایی خوشه را تعیین می کنند بسیار حساس است، به طوری که یا یک مجموعه داده ی خوشه بندی شده مناسب و کارا را برای مدل رگرسیون لجستیک فراهم می کند و یا مقدار کمتری داده را در نتیجه ی خوشه بندی ناصحیح مجموعه داده ی اصلی ارایه می دهد. از این رو، عملکرد مدل رگرسیون لجستیک را محدود می کند. هدف اصلی این مقاله تعیین راه های بهبود خوشه بندی کا-میانه و نتیجه ی دقت رگرسیون لجستیک است. از این رو، الگوریتم پیشنهادی شامل تکنیک های تحلیل مولفه های اصلی، کا-میانه و مدل رگرسیون لجستیک است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که توانایی به دست آوردن نتیجه دقت خوشه بندی کا-میانه بسیار بالاتر از آن چیزی است که سایر محققان در مطالعات مشابه به دست آورده اند. همچنین در مقایسه با نتایج به دست آمده از سایر الگوریتم ها، مدل رگرسیون لجستیک در سطح بهبود یافته ای در پیش بینی شروع دیابت اجرا شد. مزیت واقعی دیگر این است که الگوریتم پیشنهادی توانست با موفقیت یک مجموعه داده ی جدید را مدل کند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، رویکرد پیشنهادی می تواند به شکل تاثیرگذاری در پیش بینی و تشخیص زودهنگام دیابت استفاده شود.

    کلیدواژگان: دیابت، پیش بینی، تحلیل مولفه های اصلی، کا-میانه، رگرسیون لجستیک
|
  • Mehdi Mirzaei-Alavijeh, Seyyed Nasrollah Hosseini, Marzieh Niksirt, AmirHossein Hashemian, Farzad Jalilian* Pages 1-12
    Background

    Control of Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) is influenced by lifestyle. The aim of this research was to determine the predictors of treatment adherence behaviors among T2DM based on Social Cognitive Theory (SCT).

    Methods

    This descriptive-analytical research was done among 500 T2DM patients in Tehran during 2021. Simple random sampling was performed among patients based their medical records in the Diabetes Control Clinic of Tehran's District Five. The data collection tools were written questionnaire based on the SCT determinants. Data were analyzed using descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation) and analytical statistics (Pearson's correlation and linear regression) in SPSS software version 16.

    Results

    The mean score of treatment adherence behaviors was 56.34 [SD: 10.41], ranged from 16 to 80. The outcome expectations, perceived self-efficacy, and social support accounted for 43% of the variation in the outcome measure of the treatment adherence behaviors. Self-efficacy was the strongest predictor (Beta = 0.430 and P<0.001). Increasing age (ß= -0.126 and P= 0.004), insulin treatment (ß= -0.250 and P<0.001) and smoking (ß= -0.146 and P= 0.001) conversely and having health insurance (ß= 0.181 and P<0.001) were positively predictive of treatment adherence behaviors.

    Conclusion

    The development, implementation and evaluation of educational interventions based on SCT with emphasis on promoting perceived self-efficacy can lead to useful findings in promoting treatment adherence behaviors among T2DM patients.

    Keywords: Adherence Treatment, Type 2 Diabetes Mellitus, Perceived Self-efficacy, Social Cognitive Theory
  • Mahboobeh Rangraz Tabatabaei*, Masoud Nikbakht, Rohollah Ranjbar, Farhad Daryanoosh, Mohsen Ghanbarzadeh Pages 13-23
    Background

    The release of adipokines from adipose tissue depots plays a key role in regulating metabolic homeostasis and several other physiological processes, including diabetes, obesity, and vascular diseases. This study investigated the effect of eight weeks of high intensity interval training (HIIT) on asprosin, lipid profile and insulin resistance in type 2 diabetic male rats.

    Methods

    24 male Sprague Dawley rats were randomly divided into four equal groups: control (C), control traning (C+T), diabet (D) and diabet traning (D+T). Diabetes was induced by the combined method of high fat diet and low dose strepotozocin injection. The traning group performed the HIIT program on the treadmill for eight weeks. Data were analyzed using one-way ANOVA and bonferroni post hoc test at a significance level of P<0.05.

    Results

    The results showed increased plasma asprosin in D group compared to C (P=0.0001) and decreased in C+T group compared to C (P=0.03) and D+T group compared to D (P=0.04). There was no significant difference in HOMA-IR between the C and C+T group (P=0.9) but decreased in D+T compared to D (P=0.0001). HDL increased in D+T group compared to the D (P=0.0001) and decreased TG and LDL (P=0.001). There was no significant difference between TG and LDL in the C group compared to the C+T, but HDL increased in C+T (P=0.01).

    Conclusion

    Plasma asprosin increases in rats with type 2 diabetes and HIIT can reduce the complications of diabetes by improved lipid profile and reduce asprosin and insulin resistance.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Asprosin, Insulin Resistance, Lipid Profile, Type 2 Diabetes
  • Sedigheh Babaee, Maghsoud Peere*, MohammadAli Azarbayjani, Maryam Delfan Pages 24-33

    Impaired insulin function with exogenous changes is a major cause of heart failure. The purpose of this study was to investigate the effect of four weeks of high intensity interval training with curcumin supplement on the expression of IRS-1 and IRE-1α gene in the Left ventricle of type 2 diabetic rats.

    Methods

    In the present experimental study, 30 male mice with diabetes were divided into five groups of 6; high intensity interval training (HIIT), High intensity interval Training+Curcumin(S+HIIT), Diabetic control+curcumin(S+DC), Diabetic Control (DC), Normal control (NC). The High intensity interval training protocol was performed five days a week for four weeks. Curcumin gavage at a dose of 100 mg/kg was performed daily. The expression of IRS-1 and IRE-1α were measured by the qReal-TimePCR method, and data were analyzed by one-way ANOVA at the alpha level of 0.05.

    Results

    IRS-1 gene expression in the S+HIIT group compared to the DC (P=0.003) and S+DC (P=0.001) groups and in the HIIT group compared to the DC (P=0.002), and S groups +DC had a significant decrease (P=0.019). IRE-1α gene was significantly decreased in S+HIIT group compared to DC (P=0.003), S+DC (P=0.001) and HIIT (P=0.008) groups.

    Conclusion

    It seems that HIIT with curcumin supplement can reduce the process of myocardial apoptosis in diabetic patients by improving metabolic conditions and genetic factors.

    Keywords: Myocrdial Apoptosis, Cardiomyopathy, Curcumin Supplement, High Intensity Interval Training
  • Shahnaz Mohammadi, Azadeh Nazari, Mahnaz Mohammadi* Pages 34-43
    Background

    Type 2 diabetes is the most common metabolic disease, a chronic and progressive disorder that causes permanent complications and increased cardiovascular, cerebrovascular, peripheral vascular disease, nephropathy, retinopathy, neuropathy, diabetic foot, amputation and death in patients.The aim of the present study was to examine the predictor role of negative repeating thoughts, emotion regulation strategies and self-care in remedial acceptance and adherence of patients with type 2 diabetes.

    Methods

    The method of the present study was descriptive, correlation type, and the population was from all the patients with type 2 diabetes who were members of Diabetes Association in Chahar-Mahal-o Bakhtiyari. Among this group, using the convenience sampling method, and on the basis of Morganʼs table, 300 patients with type 2 diabetes were recruitment. Using MackEuy and othersʼ negative repeating thoughts questionnaire (2014), Mans & Malouf emotion regulation strategies questionnaire (2009), Toobert & Glasgow self-care questionnaire (2000) & Modanloo acceptance and treatment follow-up questionnaire (2014), the experiment group was investigated. The data were analyzed by SPSS software.

    Results

    Our findings have shown that negative repeating thoughts, emotion regulation strategies and self-care predict the remedial acceptance and adherence of patients with type 2 diabetes significantly.

    Conclusion

    With pay attention to identify of the predictor role of negative repeating thoughts, emotion regulation strategies and self-care in remedial acceptance and adherence of patients with type 2 diabetes, and high prevalence of this disease too, it seems that psychological intermediations, with pay attention to role of mentioned variables to decrease of psychological problems and increase of adherence in them, pay attention to role of negative repeating thoughts too, compatible and incompatible strategies of emotion regulation and adhere to self-care could be taken as prevention of deterioration type 2 diabetes and better controlling.

    Keywords: type 2 diabetes, negative repeating thoughts, emotion regulation strategies, self-care, acceptance, treatment follow-up
  • Seyedeh Neda Mousavi*, Sara Gharacheh, MirSaeed Seyed Dorraji, Elham Hosseini, Fariba Koohdani Pages 44-52
    Background

    Animal studies have shown maternal low/ high-calorie diet during pregnancy can alter metabolism of offspring through change in Sirtuin 1 (SIRT1) expression, as a metabolic sensor. However, there is no study on the effects of isocalorie diet. Herein, effects of two isocalorie diets with different amounts of fat were assessed on SIRT1 gene and protein level in the liver of male and female offspring.

    Methods

    The control group received AIN93G diet. In this diet, 16% and 64% of total calorie were prepared from fat and carbohydrate, respectively. The intervention group received high fat AIN93G diet contained 48% and 32% of calorie from fat and carbohydrate, respectively. In both diets, fat was prepared from soy oil. Diets were isocaloric and 20% of total calorie was provided from protein. Mothers categorized to one of these diets and offspring received the control diet after weaning (3 weeks after the birth).

    Results

    SIRT1 gene and protein levels were lower in male and female offspring born from mothers received high-fat diet than the controls (p<0.001).

    Conclusion

    Change in maternal dietary fat, without increase in calorie, effects on gene and protein levels of SIRT-1 in the liver of next generation.

    Keywords: Calorie, Dietary Fat, Pregnancy, Embryonic Programming, Sirtuin 1
  • Navid Rafiei* Pages 53-67
    Background

    Diabetes entails a great quantity of deaths each year and a great quantity of people living with the disease do not find out their health status early sufficient. In this paper, we advance a data mining-based model for prematurely diagnosis and prediction of diabetes.

    Methods

    Although K-means is simple and can be utilized for a vast diversity of data kinds, it is wholly sensitive to initial locations of cluster centers which specify the final cluster result, which either enables an efficiently and adequate clustered dataset for the logistic regression model, or presents a lesser amount of data as a result of wrong clustering of the main dataset, thereby restricting the proficiency of the logistic regression model. The main purpose of this study is was to specify procedures of ameliorating the k-means clustering and logistic regression accuracy consequence. Therefore, our algorithm comprises of principal component analysis technique, k-means technique and logistic regression model.

    Results

    The results obtained from this study show that the ability to obtain the result of K-means clustering accuracy is much higher than what other researchers have obtained in similar studies. Also, compared to the results obtained from other algorithms, the logistic regression model was implemented at an improved level in predicting the onset of diabetes. Another real advantage is that the proposed algorithm was able to successfully model a new dataset.

    Conclusion

    In general, the proposed approach can be effectively used in predicting and early diagnosis of diabetes.

    Keywords: Diabetes, Prediction, Principal component analysis, K-means, Logistic regression